Open klein libre

Open klein libre

 

Open klein libre toernooi 13 en 14 Januari 2024 in “de Boeg” in Buren:

Voor het eerste toernooi van 2024 hadden zich 28 mensen aangemeld uit alle windstreken van het eiland. Er heerste wederom een ontspannen sfeer, het beloofde vanaf het begin af aan een leuk toernooi te worden. Onder de leiding (wederom) van Bart en Dorus waren de deelnemers ingedeeld in twee poulefasen, te spelen op zaterdag- en zondagmiddag.

Bij  eerdere klein libre toernooien was gekozen om het gemiddelde van de spelers vast te stellen aan de hand van een klasse gemiddelde, dit was deze keer niet het geval; de te maken punten waren berekend aan de hand van het begingemiddelde van dit jaar, hetgeen voor de een wat beter uitpakte als voor de ander.

Omdat er op zaterdag alleen maar een poulefase afgerond hoefde te worden was iedereen die dag ruim op tijd thuis voor het avondeten en na een goede nachtrust stond iedereen op zondag vanaf 14u weer met een biljartkeu aan de tafel.

Uit 28 spelers kwamen de beste 16 naar voren die in de knock out fase gingen beslissen wie door mochten naar de kwartfinales. Daaruit gingen vier spelers verder naar de halve finale; Jan Wijnberg (41p), Jan D. Brouwer(16p), Henk de Jong(9p) en Yde Zijlstra(10p). Zij mochten gaan spelen om de plekken in de finale. Het lot bepaalde dat Jan D. Brouwer en Yde Zijlstra het tegen elkaar gingen opnemen en dus speelden Jan Wijnberg en Henk de Jong op de andere tafel tegen elkaar.

Jan D. Brouwer bleef na tien beurten steken op 13 punten, 3 te weinig; iets wat we normaal niet van Jan gewend zijn. Yde kreeg in de nabeurt de kans om zijn puntentotaal te complementeren en deed dat met verve; overwinning voor Yde (13-10). Op de andere tafel werd de partij tussen Jan en Henk gespeeld; Jan had al het hele toernooi met hoge series de partijen naar zich toe weten te trekken maar Henk staat bekend als een taaie tegenstander; hij heeft ook onder druk geen moeite om zijn punten bij elkaar te spelen. Na 6 beurten had Jan 35 punten gemaakt, een gemiddelde van 5,83; een prima uitgangspositie om de partij met 41 te maken punten uit te spelen. Henk dacht daar anders over en met een serie van 5 had hij zijn 9 punten gemaakt en dus de wedstrijd in zijn voordeel beslist (35-9). De finalisten waren bekend; Yde en Henk zouden gaan bepalen wie met de lauwerkrans getooid zou gaan worden.

Bij knock out wedstrijden is het winnen van de keuzetrekstoot belangrijk, immers, er is geen nabeurt als een van de twee spelers zijn punten heeft behaald. De keuzetrekstoot werd door Henk gewonnen en hij mocht dus de finale beginnen. Na 4 beurten te hebben gespeeld was het flink spannend, de stand was 5-5 en beide spelers hadden al laten zien dat in een enkele beurt de benodigde punten zouden worden kunnen gemaakt. Na beurt 7 was de stand 7-8 en de partij kon van beide kanten elk moment beslist worden. Het was Yde die het hoofd koel wist te houden en met 2 caramboles de overwinning binnen sleepte. In 8 beurten de partij uitgespeeld, gefeliciteerd, Yde! Henk gelukgewenst met plaats 2. In de troostfinale was het Jan Wijnberg die de 3e plek veiligstelde tegen Jan D. Brouwer die na de verloren halve finale duidelijk was aangeslagen (uitslag 4-37).

Al met al kunnen we weer terugkijken op een geslaagd toernooi. Namens het bestuur wil ik graag alle spelers bedanken voor de deelname (hou in het achterhoofd dat er altijd ruimte is voor een paar spelers extra). Dank ook aan vakantiepark Klein Vaarwater voor de locatie en bedankt Bart Molenaar en Dorus Metz voor het organiseren van dit toernooi, op naar de volgende, graag tot dan!

 

Open Klein Libre toernooi 9 december 2023 in “de Boeg” in Buren:

Het toernooi telde 24 deelnemers uit alle dorpen van ons eiland. De sfeer was prima en iedereen had er duidelijk zin in; het toernooi seizoen is weer begonnen.
Onder de leiding van Bart en Dorus werden de deelnemers ingedeeld in 2x een poule.
Er werden maximaal 10 beurten gespeeld met nabeurt. Spanning alom dus, iedereen kon elk moment de partij beslissen.
De poulefase werd gedurende de middag gespeeld en in de namiddag waren de kandidaten voor de achtste finales bekend.
’s Avonds ging het toernooi verder. In tegenstelling tot de poulefase in de middag waar gespeeld werd om wedstrijdpunten gingen de biljarters verder met knock-out rondes.
Na de achtste- en kwartfinales waren er nog vier mannen over die uiteindelijk gingen beslissen wie zich de winnaar van het toernooi mocht noemen.
Het ging om Martinus Metz, Joseph Molenaar, Bart Molenaar en Jan Wijnberg. Het lot besliste dat Bart en Martinus tegen elkaar gingen spelen en dus Jan tegen Joseph.
Bart Molenaar begon meteen met een serie van 24 caramboles en kon dus vrij eenvoudig de wedstrijd uitspelen, tegen het geweld van Jan Wijnberg was ook geen kruid gewassen dus gingen Jan en Bart strijden om de titel in de finale. Daar waar Bart niet te stuiten was in de halve finale kwam hij in de finale niet op stoot in tegenstelling tot Jan Wijnberg die met series van 2 tot 9 caramboles gestaag punten maakte met verzorgd en gedegen spel. In 8 beurten had Jan zijn 33 punten behaald, wat maakt dat in de finale een gemiddelde werd gespeeld van 4,125; een knappe prestatie!
In de troostfinale streden Joseph Molenaar en Martinus Metz om de derde prijs. Joseph was duidelijk getergd want in de partij maakte hij in 5 beurten zijn 20 punten, moyenne van 4; knap gedaan!
Wij feliciteren de winnaar Jan Wijnberg met de 1e plaats en bedanken iedereen die mee heeft gedaan of langs is geweest om te kijken en/of aan te moedigen. Ook dank voor Dorus en Bart voor de organisatie en we kijken uit naar het volgende open klein libre toernooi. Deze zal worden gehouden op Zaterdag en Zondag 13 en 14 januari.
Iedereen is welkom om mee te doen, opgave bij het bestuur, graag tot dan!

Uitslagen BB23-Klein libre 9 Dec.

 

 

 

Uitslagen Klein libre 2020

caramboles beurten
Laatste 8
Kayan Kiewiet – 10 9 10
JP ter Schure – 10 8
Anton Brouwer – 15 14 10
Arno Moll – 15 9
Kevin Kiewiet – 10 10 6
Anton Horn – 20 16
Robert Mosterman – 20 20 7
Jan Brouwer – 15 5
Laatste 4
Kevin Kiewiet – 10 9 10
Robert Mosterman – 20 17
Kayan Kiewiet – 10 10 8
Anton Brouwer – 15 7
3e en 4e plaats
Anton Brouwer – 15 9 10
Robert Mosterman – 20 11
1e en 2e plaats
Kayan Kiewiet – 10 10 7
Kevin Kiewiet – 10 0

Verslag 2015:

In de finale partij wist Anthonius Mosterman met overmacht te winnen van Marchel Kolk. Marchel, die de afstoot won en vervolgens miste, zag daarna Anthonius in één beurt z’n 20 caramboles maken. !! Op de foto de gelukkige winnaar, die van Bart Molenaar de hoofdprijs in ontvangst kon nemen. Het was een zeer gezellig 2-daags toernooi, waar elk jaar meer en meer deelnemers zich voor aanmelden.

kllibre15